Dagelijks

Elke dag het drinkwater vervangen van je hamster. Check ook even of ze groenvoer (als je dat hebt gegeven) mee in zijn huisje of holletje heeft genomen, want het is erg slecht voor de gezondheid als dat blijft liggen.

 

Wekelijks

Ik maak om de zoveel dagen het zandbakje even schoon aangezien ze hier ook in plassen en poepen. Vaak geef ik dan ook weer wat nieuw nestmateriaal en wat hooi. 

 

Maandelijks

Elke maand maak je de hele kooi schoon. Zet de hamster tijdelijk even in een transport bakje of zoals ik in een samla bak van de ikea of een curver of iets dergelijks. Haal de kooi leeg en maak het schoon met water eventueel met schoonmaakazijn erin maar ik zou geen allesreiniger of dergelijks gebruiken. Daarna zet je alles terug en je kan wat oude bodembedekking erbij in kunnen zodat het lekker naar hem of haar zelf ruikt. Ook is het handig om elke maand even de nageltjes en tandjes te controleren. Deze groeien namelijk continu en moet afslijten. Normaal gesproken slijten de tanden door het voer wat ze eten en eventueel houten spullen waar ze op kunnen knabbelen. Je kunt ruwe dingen in het verblijf zitten om de nageltjes te laten slijten zoals een steen of een terracotta huisje. 

 

Elk half jaar

Een keer per half jaar maak ik alle spulletjes schoon met dettol. Dit is een desinfecteringsmiddel waarmee je alles goed schoon kunt maken. Zo verklein ik de kans op infecties en bacteriën. Let er wel goed op dat je goed alles afspoelt!!!