Ontdekking

De Campbelli dwerghamster is ontdekt en vernoemd naar de heer C.W. Campbell. In het Engels wordt hij dus dan ook Campbell genoemd. In 1905 is hij voor het eerst beschreven door de heer Thomas.

 

Latijnse Naam

Men dacht toen dat het ging om een ondersoort van de Russische dwerghamster en de Campbelli kreeg de Latijnse naam Phodopus sungorus Campbelli. De Latijnse naam van de Russische dwerghamster is Phodopus sungorus sungorus. Het tweede woord staat voor de soort en het derde woord voor het ondersoort. Er werd jarenlang onderzoek gedaan naar de verschillen tussen de Rus en de Campbelli. In 1967 zijn er onderzoeken gedaan naar de genetische verschillen en daaruit bleek dat er grote verschillen waren tussen de chromosomen. Vanaf 1982 werd de Campbelli dan ook niet meer als ondersoort gezien.  In 1984 werd zijn Latijnse naam veranderd in Phodopus Campbelli.

 

Campbelli als huisdier

In Engeland waren de Campbelli's al in een dierentuin te zien. Vanaf begin jaren 70 werden ze meer bekend en werd er mee gefokt. In Nederland zijn de eerste  campbelli's verschenen in 1983.