De kop

Russische dwerghamsters hebben een wat kortere kop dan grote hamsters zoals de Syrische hamster. De snuit een ronde vorm.  De kop is breed van postuur met twee grote ronde kraalogen, een neus met twee neusgaten, een bek, snorharen en voelsprieten. Dit zijn de zintuigen waarmee de hamster waarneemt: horen, zien, ruiken, proeven en voelen. Zowel de oren als ogen zitten aan de zijkant. Daardoor heeft de hamster een brede kijkhoek en kan hij horen waar het geluid vandaan komt. Wat een hamster een hamster maakt, is het hamsteren en dat kunnen zij goed omdat ze wangzakken hebben. Een wangzak is een flexibel deel van de huid aan de zijkanten van de kop. Met hun wangzakken kunnen ze voer verplaatsen. Maar daarnaast gebruiken zij de wangzakken om voer te bewaren voor later. Veel Russische dwerghamsters hebben bijna altijd wat voer in hun wangzak zitten. 

 

Vacht

De vacht bestaat uit twee soorten haren: onder vacht en dek vacht. De onder vacht bestaat uit fijne donzige haartjes en heeft een isolerende werking. De dek vacht bestaat uit langere haren die dakpansgewijs over elkaar heen liggen. Door deze ligging is het waterafstotend en dat is handig bij regenachtig weer. De vacht geeft tevens bescherming tegen kou, maar ook tegen warmte. Tevens geeft de kleur van de vacht bescherming. Het is namelijk een zeer functionele schutkleur. De haren van de Russische dwerghamster bestaan uit drie kleuren. Het eerste stuk van de haren is zwart van kleur, middenstuk donkerbruin en de haar toppen eveneens zwart. Het hele pallet samen zorgt ervoor dat hij in het wild nauwelijks opvalt. 

Foto's gemaakt door Martin Braak

Poten

De Russische dwerghamster heeft net als elk ander soort hamster vier poten. De poten zij vrij kort van lengte en vallen wanneer ze zitten en lopen niet snel op.  Op de vier tenen en het duimpje zijn lange nagels aanwezig. De voorpoten zijn korter dan de achterpoten. Bijzonder is dat alle poten zowel van bovenkant als op van onderkant aan de hielen en voetzolen behaard zijn. Dit heeft de campbelli namelijk minder.

 

Staart

De Russische dwerghamster heeft een hele korte staart van maar 0,5 tot 1 centimeter lang. De staart is korter dan die van de Campbelli dwerghamster.