"Natuurlijke stijl" verblijf

Een nieuwe trend heeft zijn intrede gedaan, de "Hamsterscaping" verblijven of "Duitse stijl". Alles draait om het welzijn van het dier en het benaderen van de natuurlijke behoefte van het dier. Op dit moment zijn met name de hamsters die een feestje mogen vieren want steeds meer hamster eigenaren stappen over op deze nieuwe inrichting. Het hamsterscapen "het creëren van een natuurlijke leefomgeving voor je hamster" het  heeft als doel het benaderen van de natuurlijke leefomgeving en omstandigheden. Zo moeten de hamsters kunnen graven omdat ze dit in de natuur ook doen en van nature een graafbehoefte hebben. Uit onderzoek is gebleken dat dwerghamsters een bodemlaag zouden moeten hebben van minimaal 20 cm. Ook mijn verblijven zijn uiteraard natuurlijk ingericht. Verder ben ik erg fan van de pagina www.mininatuur.nl

Kenmerken

* De verblijven voor de hamsters zijn groot, minimaal 3200cm2 L X B zijn voor een dwerg. Hoe groter hoe beter uiteraard. 

* Natuurlijk ingericht met natuurlijke kleuren en materialen

* Hebben een hoge bodemlaag om het graven te stimuleren

Wat heb je allemaal nodig

* Het verblijf moet minimaal minimaal 3200 vierkante cm zijn.

* De bodemlaag moet minimaal 20 cm dik zijn

* De bodembedekking moet tunnels graven mogelijk maken

* Het loopradje moet minimaal 20 cm zijn 

* Meerdere bodemlagen   

* Het scapen werkt vaak met meerdere bodemlagen of een mix van bodembedekking. Zo wordt er bijvoorbeeld hennep in combinatie met hooi gebruikt of allspan of plospan maar ook kan er bijvoorbeeld een top laag gestrooid worden met kokos bedding. Ik gebruik zelf plospan,en ekoo cotton comfort de luxe. 

 

 Wees lekker speels met de bodembedekkers de rusjes zullen het zeker op prijs stellen!

Bodembedekking

Voor hamsterscaping heb je bodembedekking nodig waar de hamster in kan graven. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld:

* Zaagsel

* Hennep

* Cotton Fibre

* Tumblefresh

* Cotton Comfort

* Carefresh Natural

Looprad

Het looprad moet dus voor een Dwerghamster 20 cm zijn en voor een Syrische Hamster 30 cm doorsnede. De houten loopradjes passen het beste bij hamsterscaping omdat ze er natuurlijk uitzien en dus beter bij een natuurlijk verblijf passen. Daarnaast lijkt het erop dat de nageltjes iets sneller slijten met een houten looprad. Ook  gebruik ik zelf de plastic radjes dit omdat ze sommigen er in plassen en dat is lastig schoonmaken, je kunt ze natuurlijk wel lakken om ze waterafstotend te maken.

Zand

Natuurlijk mag zand niet ontbreken, want in een natuurlijk verblijf hoort natuurlijk zand. Gebruik geen zand uit de tuin, want je weet nooit wat er over het zand gelopen heeft en of er parasieten of andere ongedierte in zit. Hiervoor kunnen verschillende soorten zand gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Zo heb je bijvoorbeeld badzand nodig waar de dieren in kunnen badderen en een zandbad kunnen nemen. Daarnaast is er nog basiszand dat gebruikt kan worden om een basis aan te leggen. Er is ook speciaal holenzand verkrijgbaar, waarmee de dieren mooie holletjes kunnen bouwen en voor een leuk kleur effect is er woestijnzand in verschillende kleuren. Als zandbakje kan het beste een rotsbakje gebruikt worden van c.a. 18 cm voor dwerghamsters en c.a. 24 cm of groter voor Syrische Hamsters. Of je maakt zelf natuurlijk iets bijvoorbeeld je zet een stuk af met wilgenbruggetjes. 

Planten

Er moeten ook plantjes in het verblijf, maar niet zomaar iets uit de tuin. Je kunt je eigen plantjes kweken, zoals bijvoorbeeld het knaagdiergras. Deze hoef je alleen water te geven en het groeit vanzelf. De dieren kunnen zich erin verstoppen, er doorheen kruipen en er lekker aan knabbelen. Ook zijn er bij tuincentrums van alles verkrijgbaar zoals:

* Kattengras

* Knaagtandje

* Mos

Huisjes, meerkamerhuis

Omdat hamsterscaping de natuurlijke look van het verblijf zo benadrukt, zijn met name houten huisjes bij uitstek geschikt. Je hebt ze in verschillende formaten en soorten. Zo zijn ze er in blank hout, met schors en ook in verschillende uitvoeringen. Ook de speelhuisjes en de huisjes met verschillende kamers zijn heel geschikt voor de hamsterscaping verblijven.  Ik zelf gebruik meerkamerhuizen en boomstam huisjes.  Plateaus zijn heel geschikt om het verblijf in meerdere lagen te delen. Zo krijgt de hamster meer uitdaging en onderzoekruimte. Zo kun je verder de boel aankleden met mos om een mooi natuurlijk effect te geven en er zijn vele verschillende kruiden bijvoorbeeld die je overal in kan steken zoals op de foto. Deze kun je bij mij ook kopen in de webshop