Suikerziekte

Oftewel diabetes, een veelvoorkomend probleem helaas. Symptomen zijn dat ze veel drinken minimaal hun eigen lichaamsgewicht per dag, hun urine stinkt naar ammoniak en ze zijn vaak enorm actief. (in sommige gevallen het tegenovergestelde: extreem rustig) Verder verwijs ik naar het artikel diabetes.

 

Longonsteking

Deze kleine diertjes zijn erg gevoelig voor tocht en kunnen dan makkelijker een verkoudheid of longontsteking oplopen. Ook kou in combinatie met vochtigheid kan hiervoor zorgen. Ze gaan niezen en krijgen een nat neusje. Wanneer het erger wordt kan hij ook gaan reutelen. Dan is het een ritje naar de dierenarts zodat hij antibiotica kan voorschrijven.

 

Diarree

Teveel tocht, vocht of verkeerde voeding kan diarree veroorzaken. Diarree is voor een hamster in de meeste gevallen dodelijk. teveel vocht in het voedsel is de meest voorkomende oorzaak. de meeste baasjes geven hun hamster groenvoer. Rusjes kunnen prima zonder dus pas op ze kunnen er diarree van krijgen. Mocht dat voorkomen kun je het beste het drinkwater vervangen door kamillethee  . Ook het verblijf goed reinigen eventueel met Dettol.

 

Huidaandoeningen

De huidaandoeningen die het meest voorkomen worden veroorzaakt door parasieten, mijten of schimmels. Vaak komen vlooien of luizen alleen voor bij zwakke dieren. De diertjes gaan krabben omdat het jeukt en zo ontstaan kale plekken. Voor deze aandoening kun je een middel halen bij de dierenspeciaalzaak. Schimmels kun je vaak herkennen aan schilfers op de oren of neus. Schimmels kunnen besmettelijk zijn voor andere dieren dus pas daar mee op. Het is makkelijk te behandelen met een middel die je bij de dierenarts kunt halen. Als je last hebt van mijt heb je een groter probleem dan kun je er vanuit gaan dat de andere beestjes het ook hebben, soms kun je ze zien het zijn kleine zwarte stipjes. Je kunt naar de dierenarts, maar je kunt ook beaphar parasita halen. Het moet ivermectine bevatten, dit helpt ook tegen luizen en schurft.