Voordat je besluit om een rus aan te schaffen vraag je zelf eerst af of het echt wat voor je en of je er voor kunt zorgen. Belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden zijn: 

 

Tijd : Heb ik genoeg tijd om het diertje aandacht te geven.

Geld : Als een dier ziek wordt en je moet naar de dierenarts zijn daar kosten aan verbonden.

Ruimte : Heb je een goede ruimte waar het verblijf veilig kan staan.

Vakanties : Wie zorgt er voor je dier als je er zelf niet bent?

Allergieën : Ben je niet allergisch voor hamsters of eventuele huisgenoten?

Nachtdieren :  Vind je het erg als je hamster overdag slaapt?

 

 

Aqua of terra?

 

De minimale maat die ik aanhoud is 3200cm2 Uiteraard mag het groter, leef je uit. Beide verblijven hebben voor- en nadelen die je voor jezelf moet afwegen. Ook onder het kopje huisvesting kun je het een en ander terugvinden.

 

Bodembedekking

 

Er zijn veel soorten bodembedekking, voor mij is hoofdzaak dat ze lekker kunnen graven. Ik gebruik plospan met cotton comfort de luxe en verschillende bladeren voor en mooi effect, maar hennep en cotton comfort zou je ook goed kunnen gebruiken.

 

Looprad

 

Onmisbaar in elk hamsterverblijf. Er zijn verschillende merken verkrijgbaar. Let er wel op dat je de juiste maat neem en dat de doorsnede minimaal 20 cm moet zijn. Belangrijk is dat ze met een rechte rug lopen.

 

Zandbak

 

Een must voor de rus, ze kunnen er lekker in rollen en zo houden ze hun vacht mooi glanzend en gezond. En ze hebben er zoveel plezier in.

 

Nestmateriaal

 

Als nestmateriaal is er een goedkoop wondermiddel namelijk wc papier. Ik gebruik zelf kapok wat ik verkoop in mijn webshop. Maar absoluut geen hamsterwatten, deze zijn gevaarlijk.

 

Drinkflesje of waterbakje?

 

Water  mag zeker niet ontbreken. Je kunt een drinkflesje geven of een bakje met water. Die afweging moet je zelf maken, wel is een bakje met water snel vuil doordat er bodembedekking in komt, maar is een drinkbakje een natuurlijkere houding voor het dier om water te drinken. Ik zelf geef beide.