De Chinese dwerghamster is langwerpig en slank. Zijn lichaamslengte kan variëren tussen 9 en 12,5 cm. Hij heeft een staart van 2 tot 3 cm. Dit is niet voor niets. De Chinese dwerghamster komt zowel in steppen gebieden als in bosrijke gebieden voor. Omdat hij slank is, goed zijn evenwicht kan bewaren en met zijn voetjes goed ergens aan vast kan houden, is hij erg goed in klimmen en klauteren. De Chinese dwerghamster wordt gemiddeld wat ouder dan de kortstaart dwerghamsters gemiddeld toch zo'n 3 tot 4 jaar. De vacht van het diertje is ook niet zo wollig, de haren liggen glad op de huid. Het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje is goed te zien: het mannetje heeft een opvallende grote balzak. Hierdoor loopt het lichaam van een mannetje uit tot een punt, en bij een vrouwtje loopt het lichaam mooi rond uit.

Foto gemaakt door Martijn Braak
Foto gemaakt door Martijn Braak

type en bouw

Het lichaam is matig gestrekt, enigszins slank en regelmatig gebouwd met fraaie afrondingen. De benen zijn kort met 5 tenen aan de voorvoet en 5 tenen aan de achtervoet. De staart is ongeveer 2,5 cm. lang. Bij de mannen zijn de testikels opvallend sterk ontwikkeld

 

Grootte

De man is iets groter dan de vrouw.

Mannen 11 – 12,5 cm en 45 gram

vrouwen 9 – 11 cm. en 38 gram

 

 

vacht

De beharing is fijn van haar en zacht van structuur, dicht ingeplant en glad aanliggend. De staart is behaard, ook de ogen en benen. De beharing moet goed vol zijn.

kop ogen en oren

De kop is breed met goeie wangen, de zwarte ogen rond en bol van vorm en tonen levendig. De oren zijn niet te groot en aan de bovenkant rond van vorm.

uitmonstering

De donkere aalstreep loopt van tussen de ogen scherp belijnd over de rug tot op de staartpunt. De grens tussen buik- en dekkleur is scherp begrensd.